Skip to main content

 

The BSc (Hons) in Physics and Green Energy aims at preparing students for a career in Physics and/or in the energy sector that involves applications of scientific principles and technology.  In addition to the university-wide whole person education, the specific objectives are to equip students with:

  1. A solid and broad foundation in physics to build up their careers or to pursue further studies;
  2. Experimental, theoretical, and computational skills to meet the needs and challenges of contemporary society;
  3. Analytical thinking and problem-solving skills.

For students joining this programme at Year 2 in the AY22-23, they are expected to opt for the Applied Physics Concentration.

For more details, please visit:
BSc (Hons) in Physics and Green Energy (PGE)
 

The aim of the programme is to nurture young professionals with the knowledge and practical skills to develop and implement green and smart technology-driven approaches for a career in the rapidly expanding sector of smart and net-zero carbon city development.  This programme provides training in green energy science and smart technology, such as green energy generations, smart energy storage and distribution, smart control system and IoT, carbon audit, energy audit and energy management.  In addition to in-class learning and projects, students have experiential learning opportunities, such as internship and overseas study exchange.  Courses are also available to help students to prepare for professional certification examinations.  Students graduating from this programme are well equipped and highly competitive for careers as green energy and smart technology professionals, e.g., in energy audit and consulting, energy/utility companies, green/smart building design and management, smart transportation and energy conservation.  The basic science training also prepares students for further studies in science and engineering, or careers in technology innovation.

For more details, please visit:
BSc (Hons) in Green Energy and Smart Technology (GEST)
 

1. What are the major study options under Physics Department?
Ans: There are two majors to choose. 
Either  BSc(Hons) in Physics and Green Energy (PGE), 
OR       BSc(Hons) in Green Energy and Smart Technology (GEST).

2. If I am interested in Green Energy, which major should I choose?
Ans: BSc(Hons) in GEST.

3. If I am interested in Physics, which major should I choose?
Ans: BSc(Hons) in PGE. Once you are in PGE, you are expected to select the Applied Physics Concentration of study.

4. Both the PGE and GEST contain Green Energy. What is/are the key difference(s) between these two programmes?
Ans: The GEST programme is an upgrade of the Energy Management and Technology Concentration (EMT) under PGE. All new students interested in Green Energy should, therefore, choose the GEST major. Only those interested in AP should choose the PGE programme.

5. What are the key features of the new BSc programme in GEST?
Ans: The GEST programme integrates Green Energy with Smart Technology. Three new courses are being introduced including (i) Smart Sensors and IoT, (ii) Digital Technology for Network Communication, and (iii) Sustainable Transportation Technology. Furthermore, existing energy courses have been upgraded to align with the new programme title. Details of the GEST programme can be found in the link below:
BSc (Hons) in Green Energy and Smart Technology (GEST)

6. I have not studied Physics before. Will I perform well if I opt for the GEST major?
Ans: The minimum requirements for the GEST major is a Grade C in PHYS1005, and two C’s in other Common Year 1 Science subjects. No formal physics training is required beyond PHYS1005. We will guide you through starting Year 2.

7. Will I get internship / research experience in my study?
Ans: We are in contact with employers. Each year, we relay opportunities to students to conduct summer interns. Besides interns, our Faculty members offer both practical and academically—oriented projects for advanced students.

8. Does the GEST program offer any professional training?
Ans: In Year 4, the GEST program offers courses that are related to energy audit, carbon audit, and energy management of green buildings. Students will be equipped with knowledge and skills allowing to sit for professional examinations.

9. Will I be able to do further advanced study after graduation?
Ans: Certainly! Here in BU, the Department offers a MSc programme in Green Technology (Energy). All BSc graduates are welcome to join. In addition, many cities in the world and also HK are transforming into smart and sustainable cities. Local and overseas universities offer a wide variety of postgraduate study programmes related to this topic to university graduates . Our GEST graduates will fit well.